úterý 27. srpna 2013

Karobový koláček z mikrovlnky

Dnes jsem měla chuť na sladkou snídani a jelikož jsem nechtěla péct buchtu, udělala jsem si rychlý koláček z mikrovlnky. Najdou se jistě tací, kteří mě teď odsoudí za tento nezdravý pokrm plný škodlivých mikrovln do pekla, ale já myslím, že 1x za 1/4 roku mi ani toto zlo díru do žaludku neudělá :-)

Ingredience:

  • 30 g mouky (dala jsme klasickou polohrubou)
  • 10 g kakaového pudingového prášku
  • 10 g karobu nebo kakaa
  • 3 g prášku do pečiva (já měla otevřený ten do perníku a taky to bylo OK)
  • 50 g bílého jogurtu
  • 25 ml mléka
  • 10 g sladidla (dala jsem med)


"Pečeme" v hlubším větším hrnku (500ml) na max v mikrovlnce tak 2-3 minuty.

Dnes jsem si k tomu udělala 50 g jogurtu s 30 g borůvek a bylo to super!



Pro milovníky čísel:
koláček: 951 kJ, B: 5,6g, S: 45g a T:3g, jogurt+borůvky: 200 kJ, B: 2g, S: 6,6g, T: 2g

Moje snídaně tedy celkem 1150 kJ, B: 7,6g, S: 52g a T: 11,3g

neděle 25. srpna 2013

Ochutnala jsem - cottage a cottage light Blaník

Objevila jsem v Globusu novou značku své oblíbené pochoutky - cottage cheese :) Jedná se o značku Blaník, prodávanou Alimpexem, polský výrobek. Cena 12 kč.

Zde malý přehled:

na balení 150g
klasický
light
složení
tvaroh, smetana, sůl
tvaroh, smetana, sůl, modifikovaný škrob, zahušťovadla: guma guar, xanthan
obsah tuku
6,00%
3,00%
energie
702kJ / 168 kcal
510kJ / 122 kcal
bílkoviny
18 g
16,5 g
sacharidy
3,75 g
3,6 g
tuky
9 g
4,5 g
Jak vidíte, tak kromě tuků se výrobky moc neliší. Ovšem aby light držel pohromadě, musí být nacpán aditivy. Jinak by nám z kelímku vytekl....


Ochutnala jsem jako první light verzi a chuťově je moc dobrý. Připomíná madeťácký nebo milki line. Ovšem složení mě odrazuje. Proč do sebe ládovat škroby a podobně ;) 200 kJ ušetřím raději na pečivu - stačí si dát o 20g méně chleba/ a je to :) 

Samozřejmě dalším kladem klasické verze je to, že tuky zasytí na delší dobu a také ten 1 a půl gram bílkovin se počítá ;)

Takže? Dejte si raději klasickou verzi s tenčím krajíčkem chleba. Škrobů a zahušťovadel je kolem nás už tak až až....

pátek 23. srpna 2013

Mýty v cestě za zhubnutím I.

Mýtus č.1: Sousedka/kamarádka/sestra nejedla pečivo/ovoce/mléčné výrobky a zhubla milion kilo za 3 dny...

Jak jste si jistě všimli, lidé jsou různí. Mají různé postavy, různé povahy, různé schopnosti a slabosti. A to, že něco funguje na kamarádku/sestru/kolegyni rozhodně neznamená, že to bude fungovat i na vás.

Co se týká vynechávání čehokoli z jídelníčku, tak je to blbost. Tím tedy samozřejmě nemyslím vynechání čipsů, tyčinek, křupek, sušenek a podobně ;) tyto potraviny do jídelníčku nepatří a nebo jen velice zřídka. Ale vynechávat cokoli jen proto, že ta či ona slečna/paní pak zhubla je kravina. Opět to povede jen ke krátkodobému efektu a nakonec jojo zajistí, že se kila vrátí (a s nimi nějaký bonus). Výsledkem bude pouze to, že jste pár dní/týdnů/měsíců trpěly a týraly se odpíráním, možná dokonce šidily tělo a efekt je nulový (ne-li v záporných číslech myšleno ne ve váze ale v přínosu pro tělo).

Když chcete zhubnout, musíte JÍST. Jíst správné věci, ve správný čas a ve správném množství. A to, co je „správné“ zjistíte jen tak, že to budu zkoušet. Já třeba tím, že sportuju a docela dost se hýbu, tak můžu i relativně dost jíst. Mám celkem hodně svalů a ty potřebují energii, aby mohly pracovat. Kdo je ale především tučnějšího založení, ten musí nejdřív ubrat v jídle, cvičením si ty svaly, které spalují vytvořit a pak zas přidá v jídle. Pokud nepřidá, tak si ubližuje.

Jak to funguje?

Když nejíte dost, tělo si po najezení se nahrabe z jídla naprosto všechno, co to jde a uloží si to do tukových zásob na další hladovění. Taky se zbaví i těch málo svalů co máte, protože svaly potřebují pro život energii, jenže tu vy tělu nedáváte, tak pryč se svaly! Tuky pro život energii nepotřebují a proto si je tělo nechá. Výsledek? Opticky jste větší a rozkydlejší, kondici nemáte a sílu už vůbec ne.

Když jíte dost, tělo ví, že má pravidelný přísun živin a z jídla si bere jen to, co potřebuje. Zachovává svaly, protože je má čím živit a při pohybu tyto svaly spalují a tělo bere z tuků (pokud se netýráte příliš vysokým výkonem a nespalujete jen cukry). Takže tělo je na pohled třeba pořád docela velké, ale je pevnější a zdravější (máte kondičku). A bonus – pokud máte dost živin, tak tělo při cvičení má z čeho budovat svaly. A tyto svaly spalují i když necvičíte. Takže můžete jíst víc než tučnější kamarádka :-P



Závěrem tedy – jíst se vyplatí. Jen když tělu dáte energii, může pracovat tak, jak je nastavené ;)

středa 21. srpna 2013

Pórková polévka

Miluju zeleninové polévky. Poslední dobou jsem si oblíbila květákovou a nebo z červené řepy (recept zde) a včera jsem se rozhodla, že je čas rozšířit repertoár o polévku pórkovou.

Ingredience:

  • pórek
  • máslo
  • vývar nebo bujón (já použila kuřecí knorr bohatý bujón v kalíšku)
  • brambor 1 kus nebo 2 malé
  • špetka soli (pozor, bujón je slaný dost, takže dosolujte spíš až po jeho zavaření)
  • 50 ml mléka + 100 ml vody + 1 polévková lžíce hladké mouky (protřepat v zavařovačce, aby nebyly hrudky)



Postup:
Pórek jsem nakrájela na kousky (kolečka, půl kolečka, kostičky) a to částečně bílou část a kousek zelené (prostředek jsem si schovala do zítřejší číny :D ). Rozpustila jsem máslo a pórek na něm orestovala. Poté jsem zalila vodou, trošku osolila a nechala přijít k varu. Jak se začala polévka vařit, vhodila jsem 1 kalíšek knorr bohatého bujónu (podle "návodu" by asi polévka snesla 2 s ohledem na množství vody, ale dala jsem 1), přidala jsem na malinké kostičky pokrájené brambůrky a vařila a vařila a vařila do změknutí. Poté jsem vmíchala mouku+mléko+vodu a ještě nechala chvilku provařit.

Polévka je moc dobrá, dala jsem si jí spolu se zbytkem květákové k obědu s chlebem ;)

Taky jste polévkoví? A matky - dáváte polévky dětem? Jaké? :)

pondělí 19. srpna 2013

Kontrolní InBody po 4 měsících

Jen v rychlosti - mám radost, nabraná kila jsou svaly :) takže jím správně a můžu pokračovat :)


neděle 18. srpna 2013

Výšlap na Říp aneb 73 kg pokaždé jinak

Včerejší den byl ve znamení výročního výletu. Cácorka oslavila rok a jelikož jsem ulítlá na tradice, vymyslela jsem rodinnou tradici "Každoroční výšlap na Říp". Před 4 lety jsme tam měli s přítelem první rande, takže toto místo má pro mě své kouzlo.

Loni jsem šla na Říp 14 dní před porodem a nahoře na hoře nás chytly 3 bouřky :D ostatní turisté je přežili s námi schovaní pod slunečníky bufetu s pohledy upřenými na můj pupek a báli se, že tam začnu rodit :D

Letos jsem si malou vzala do půjčené krosny Deuter Kid Comfort III (super krosna, ovšem cena skoro 6 tisíc, bohužel) a vyšlápla jsem si to s ní.

Loni jsem vážila s bříškem 73 kg, letos jsem měla s krosnou a cácorkou opět 73 kg :) jen se změnilo umístění a rozložení zátěže. Kdo je na čísla, tak připojuju i výstup ze sporttesteru, protože já jsem hodně číslová a Polary tahám všude :D (a tahala jsem je i těhotná)


 První řádek je z letošního výstupu, druhý z loňského "těhotného".

sobota 17. srpna 2013

DOMÁCÍ KRUHÁČ BEZ NÁČINÍ

Dnes jsme měli cvičení a jelikož naše "trenérka" nemohla, tak mě poprosila, abych něco sestavila já. Tak jsem dala do kupy kruháč bez náčiní, kde si vystačíme s vlastním tělem, švihadlem (ale i to se dá nahradit jakýmkoli poskakováním) a hodinami

DOMÁCÍ KRUHÁČ BEZ NÁČINÍ
30 vteřin makáme, 10 vteřin odpočinek nebo 10 opakování cviků a 1 minuta cardio
ideálně 3 kola nebo 2 kola a třetí bez cardia mezi cviky

1. klik s rotací do side planku - střídání stran (prsa, ramena, core)
švihadlo, high knees, jogging

2. hvězdice - leh na zádech, roztažené ruce i nohy na zemi a zvedáme střídavě levou ruku a pravou nohu a dotkeneme se rukou špičky nohy (břicho)
švihadlo, high knees, jogging

3. žabáky a nebo sumo dřepy s výskokem s permanentním podřepem (máme stále zatnuto a jen povyskakujeme) (přední a vnitřní stehna)
švihadlo, high knees, jogging

4. kliky ve střeše - mrkněte na googlu na "pike press" (ramena, křídla)
švihadlo, high knees, jogging

5. tricepsové kliky nebo kobra kliky (kobra kliky znají určitě milovníci Cassey) (tricepsy, prsa, ramena)
švihadlo, high knees, jogging

6. přískoky nohama k hrudníku ve vzporu - "squat thrust", snožmo horolezec ;) (ramena, břicho)
švihadlo, high knees, jogging

7. most s jednou nohou ve vzduch a zvedáme pánev (břicho, zadní strana stehna)
švihadlo, high knees, jogging

8. most s druhou nohou ve vzduchu a zvedáme pánev (břicho, zadní strana stehna)
švihadlo, high knees, jogging

9. horolezec - google "mountain climber" (ramena, břicho, core)
švihadlo, high knees, jogging

Sportu zdar, mezi koly si dejte pauzu 2 minutky, jen se zlehka napijte a MAKEJTE!

pátek 16. srpna 2013

Pitný režim

Pěkné sobotní ráno :) dnes jedno otřepané téma, ale opakování je matka moudrosti!

Co pít? Kdy pít a kolik? Hlavní je nepít ani málo a ani moc. Když je tekutin nedostatek, tak nejen že vás může bolet hlava, ale taky se zhorší stav pokožky a celulitida (těm z vás, kdo jí nemáte, tak gratuluji a závidím). Pokuste se denně vypít 2-3 l tekutin a to nejlépe čistou vodu, neslazené čaje (spíš ovocné než černé nebo zelené, protože v těch je kofein a ten není vhodný ve velkém množství) a nebo čerstvé ovocné či zeleninové šťávy (ovšem já třeba na to,abych si dělala fresh juice nemám ani čas, ani peníze a ani vybavení) :) Pokud pijete zbytečně moc, tak si zatěžujete ledviny a opět vás může i bolet hlava.


Samozřejmě pokud cvičíme, tak pijeme v průběhu cvičení adekvátně tomu, jak moc makáme ;) ale při cvičení doporučuju fakt jen zvlažit rty a napít se až po skončení aktivity - se žábou v břiše se cvičí o dost hůř než bez  ní ;)


Do pití se nepočítá káva a mléko. Káva odvodňuje (je močopudná) a mléko je zas spíš potravina. Pokud máte problém s dodržováním pitného režimu, naučte se pomoct si rituálem - ráno si rovnou udělejte k hrnku kávy i hrnek čaje. Doporučuju rooibos, ten je přirozeně bez kofeinu. Když vaříte nebo se jinak motáte v kuchyni, natočte si sem tam menší sklenku vody. Lepší je pít po malých dávkách průběžně než se nalemtat 1l najednou. Zkuste také jíst polévky, protože i to je možnost jak do sebe dostat tekutiny.


Přínosem dostatečného pití čisté vody je nejen to, že nebudete tolik mlsat (hlad je opravdu často převlečená žízeň), ale zlepší se vám i kůže, protože tělo bude pomocí dostatečného pitného režimu správně vyplavovat odpadní látky z podkoží ;)


Pěkný den ;)

P.S.: na celulitidu SUPER zabírá střídání horké a ledové sprchy, aspoň 3x (horká-studená-horká-studená-horká-studená), kdy dojde k pořádnému prokrvení tkáně ;)

Cuketové placky s ovesnými vločkami

Dostala jsem od maminky cuketu a jelikož jsem minulý týden jedla 4 dny cuketu zapečenou s lilkem a rajčaty, tak jsem vymýšlela, co s ní. Péct se mi nechtělo, protože mě pak mrzí, že mlsám, tak jsem si udělala placky.

Ingredience na cca 2 porce (1 větší na oběd, 1 menší na večeři)

  • 500g cukety
  • 70g ovesných vloček
  • 30g celozrnné mouky
  • 1 vejce
  • sůl, pepř, majoránka, česnek
  • kdo chce, přidá otruby - já dala ovesné a pšeničné


Cuketu si nastrouháme nahrubo, osolíme, opepříme, přidáme vejce, vločky, mouku, česnek a majoránku, promícháme. Já pekla na pečícím papíru. Poprvé bez oleje a trochu se přilepily, ale dnes jsem si papír potřela 1 kávovou lžičkou olivového oleje a placky jsem si i v průběhu pečení otočila. Placky dělám lžící, co nejnižší, ale aby neprosvítaly a peču do té doby, dokud nezačnou lehce hnědnout. Peču na 180-200°C.

(na fotce je cca 135g, které budu mít k večeři)


Snědla jsem 2/3 množství k obědu se zeleninou a je to cca 1500kJ.

Dají se samozřejmě i osmahnout na teflonové pánvi a jíst jako příloha k masu ;)

úterý 13. srpna 2013

Koláč s nektarinkou a smetanovou krustičkou

Opět mi to nedalo a jelikož jsem měla v krámě velké oči, nakoupila jsem nějak moc nektarinek. Samozřejmě začaly podléhat zkáze, tak jsem se rozhodla, že upeču koláč. A nebyla bych to já, kdybych se nenašla recept, který obsahuje samé ingredience, které nemám :D Inspirovala jsem se zde u mé oblíbené Zdravé mámy ALE...

Ingredience:
na těsto
hladká mouka 70g
celozrnná žitná hladká mouka 70g
dětská krupička 15g
cukr 40g
máslo 50g
kefír 50ml

na náplň
nektarinka
špetka cukru

na "polevu/krustu"
smetana 12% 70g
cukr lžička
žloutek

Z mouky, krupice, cukru, kefíru a másla vypracujeme těsto - já začínám vařečkou a pak to vzdávám a patlám rukama. Těsto dáme odpočinout na půl hodiny do trouby. Pak ho dáme do formy - já mám silikonovku, tak tam dám placatou kouli a rozmačkám rukama přímo ve formě a udělám malý rantlík. Pak poklademe ovoce, "osolíme" špetkou cukru a dáme péct na 180°C na 30 min. Smícháme cca 70ml smetany, lžičku cukru a žloutek a nalijeme na koláč. Dáme péct ještě na 15 minut.



Kalorické hodnoty: 5300kJ, bílkoviny 26g, sacharidy 166g a tuky 58g

pondělí 12. srpna 2013

Zuby v životě ročního dítěte = UTRPENÍ

Matky jistě nadpis chápou..nematky pochopí..mé holčičce se klubou nejspíš stoličky a pekelně jí to bolí a se**...přes den je to celkem dobré - hraje si, občas zakňourá, pak jí zaujme něco jiného a přestane, ale v noci, když je tma a ticho, to má větší grády. Chudinka vydrží spát hodinu a pak se s pláčem probouzí a prudí a prudí a prudí, dokud jí neucpu. Čím? Prsem! Nic jiného nebere! Kdo někdy kojil, ten si dokáže představit, jak "příjemné" je mít přicuclé roční dítě (=to už má sakra tah!) třeba hodinu v kuse...

Zkoušíme čípky, kapky, celé noci zpívám, nosím, ale nic moc nezabírá..musíme to přetrpět..takže momentálně jsem docela podrážděná a nedostatek spánku si kompenzuju v jídle :( zatím to docela zvládám ukočírovat, ale jelikož se neumím vzdát pohybu, tak tu chybějící energii musím někde nahnat, že? Dnes ke kafíčku jsem si dala milované kávenky ;) a odpo si asi zajdu na točenou zmrzku, uvidíme...

sobota 10. srpna 2013

Cvičení 10.8.2013

Dnes byl ráno kruháč, takže masakr :) 13 stanovišť, 30 vteřin makáš, 10 vteřin odpočinek a byl to docela mazec. Nejvíc mi dalo zabrat stanoviště kde se dělali žabáci :)

Doma jsem si dala zas jedno švíhocvíčo, tentokrát jen 5x

  • 50 přeskoků s meziskokem
  • 50 přeskoků snožmo
  • 10 sumo dřepů s výskokem
 zdroj
  • 30 horolezců
zdroj
  • 10 kliků ve střeše
zdroj


Pro milovníky čísel 101kcal, 15 minut, průměrný tep 125, maximální 149

pátek 9. srpna 2013

Cvičení 9.8.2013

Dnes opět nebyla chuť na žádné velké akce a jelikož jsem jela k rodičům přítele s malou na kole 7 km, dala jsem si fakt jen pidisestavu.


  • švihadlo 50x s meziskokem, 50x snožmo
zdroj zdroj
  • výpady vpřed 10x
 zdroj
  • ruský twist 50x
 zdroj
  • dřep s unožením
zdroj

Pro milovníky čísel: 18 minut, 111 kcal, průměrný tep 120, maximální tep 160