Jak
už jsem zmínila několikrát, mléčné výrobky bychom se měli
pokoušet jíst v „natur“ podobě. Neochucené. Proč? Protože
všechny průmyslově vyráběné příchutě jsou většinou plné
barviv, zahušťovadel, sirupů, cukru a éček obecně. Pojďme tedy
zkusit na 1 týden dát šanci bílým jogurtům, podmáslí, kyšce,
kefíru a podobně.
Co
s tím, když mi natur nechutnají? Snadná pomoc ;) Nakrájejte si
do jogurtu nebo tvarohu banán. Rozmačkejte si ho do podmáslí a
přidejte trochu medu, vločky a nebo kokos.Je pro vás samotný
tvaroh suchý a dusivý? Zjemněte ho trochou mléka, přidejte ovoce
a oříšky a máte super svačinu se zastoupením všech složek –
bílkoviny (tvaroh), sacharidy (ovoce), tuky (oříšky nebo
semínka).
Co
se týká slaných tvarohových pomazánek nebo žervé a podobně,
zkuste i tady omezit ty dochucované. Natur bývají levnější a
můžete si sami přidat bylinky, trochu soli nebo koření, česnek
a cibuli a udělat si domácí pomazánku, u které přesně znáte
složení.*
Porovnání**:
Kefírové
mléko 1% tuku 100ml
|
Energie
kcal/kJ
|
Bílkoviny
|
Sacharidy
|
Tuky
|
Nízkotučné
třešňové
|
69
kcal/289 kJ
|
2,8g
|
12g
|
1g
|
Bez
příchuti
|
39
kcal/161 kJ
|
3,3g
|
4g
|
1g
|
Jogurt
3% tuku 100 g
|
Energie
kcal/kJ
|
Bílkoviny
|
Sacharidy
|
Tuky
|
ochucený
|
90
kcal/410 kJ
|
3,2g
|
14g
|
3g
|
bílý
|
67
kcal/280 kJ
|
4,9g
|
5g
|
3g
|
*samozřejmě jsou na trhu jistě i "bio-domácí-zdravě-ochucené" výrobky; článek je zaměřen na běžný sortiment dostupný v průměrné sámošce
**porovnávala
jsem stejné značky výrobků, v prvním případě Milblu a ve
druhém Boni
Tímto článkem rozhodně nechci hanit všechen dostupný sortiment všech výrobců napříč celým trhem ;)
Žádné komentáře:
Okomentovat