pondělí 2. prosince 2013

Proč nejíst ochucené mléčné výrobky aneb NATUR is the best!

Jak už jsem zmínila několikrát, mléčné výrobky bychom se měli pokoušet jíst v „natur“ podobě. Neochucené. Proč? Protože všechny průmyslově vyráběné příchutě jsou většinou plné barviv, zahušťovadel, sirupů, cukru a éček obecně. Pojďme tedy zkusit na 1 týden dát šanci bílým jogurtům, podmáslí, kyšce, kefíru a podobně.

Co s tím, když mi natur nechutnají? Snadná pomoc ;) Nakrájejte si do jogurtu nebo tvarohu banán. Rozmačkejte si ho do podmáslí a přidejte trochu medu, vločky a nebo kokos.Je pro vás samotný tvaroh suchý a dusivý? Zjemněte ho trochou mléka, přidejte ovoce a oříšky a máte super svačinu se zastoupením všech složek – bílkoviny (tvaroh), sacharidy (ovoce), tuky (oříšky nebo semínka).

Co se týká slaných tvarohových pomazánek nebo žervé a podobně, zkuste i tady omezit ty dochucované. Natur bývají levnější a můžete si sami přidat bylinky, trochu soli nebo koření, česnek a cibuli a udělat si domácí pomazánku, u které přesně znáte složení.*

Porovnání**:
Kefírové mléko 1% tuku 100ml
Energie kcal/kJ
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
Nízkotučné třešňové
69 kcal/289 kJ
2,8g
12g
1g
Bez příchuti
39 kcal/161 kJ
3,3g
4g
1g

Jogurt 3% tuku 100 g
Energie kcal/kJ
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
ochucený
90 kcal/410 kJ
3,2g
14g
3g
bílý
67 kcal/280 kJ
4,9g
5g
3g

*samozřejmě jsou na trhu jistě i "bio-domácí-zdravě-ochucené" výrobky; článek je zaměřen na běžný sortiment dostupný v průměrné sámošce
**porovnávala jsem stejné značky výrobků, v prvním případě Milblu a ve druhém Boni

Tímto článkem rozhodně nechci hanit všechen dostupný sortiment všech výrobců napříč celým trhem ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat