pátek 9. května 2014

Buďme k sobě upřímní aneb jak rozhýbat svou snahu

Pro sepsání dnešního článku jsem se inspirovala na svém oblíbeném blogu Healthy lifestyle (konkrétně ZDE) a nedá mi to, než okamžitě reagovat. Mám spoustu kamarádek, které by chtěly vypadat lépe. Některé oprávněně (nejsou bečky, ale mají rezervy), jiné už jen ladí detaily (zdravím kamarádku K.). Všechny tyhle holky, ženy, matky, udělaly první krok a chodí ke mě na MatkoCvíčo. Bohužel ale ani 2-4 intenzivní kardio/HIIT hodiny týdně neudělají zázraky a nepřecvičí špatný jídelníček. A v tom bývá kámen úrazu. Pokud opravdu chceme zhubnout/vytvarovat, musíme si upřímně říct "Jak moc to chci?" a "Co jsem pro to ochotná udělat a co tomu obětuji?".

Jak moc to chci = sepište si své pohnutky
Vezměte si papír a sepište si v bodech všechny důvody PROČ chcete něco změnit. Tyto body by měly být ryze sobeckého charakteru. Mělo by figurovat "chci být zdravá a fit", "chci se sobě líbit", "chci zvládnout víc kliků/dřepů/angličáků". Co by naopak ve výčtu být nemělo (nebo by to alespoň nemělo převažovat) je snaha se zalíbit okolí. Takže špatně je "abych se líbila manželovi", "aby spolužáci na srazu valili oči" a podobně. Tyto "pro okolí" důvody jsou totiž jen momentální motivace a neudrží vás ve snaze na sobě makat a zlepšovat se. Dosáhnete mety "zhubnu 5 kg" a konec. Takže úkol zní "Dělej to pro sebe a buď sobecká."

Co jsem ochotná pro to udělat a co tomu obětuji = sepište si reálně co je pro vás ještě přijatelné a co už ne
Opět vezměte papír a sepište si do dvou sloupců, co pro změnu postavy jste ochotni udělat a co už ne. Ve sloupci ANO by mohlo být třeba:

  • přestanu mlsat vyloženě nezdravé věci
  • nebudu ujídat mezi jídly
  • nebudu vše dojídat po dětech
  • zařadím zeleninu aspoň ke 3 jídlům denně
Ve sloupci NE si můžete vypsat kde jsou vaše limity. Co si ještě povolíte, kde se dá něco "chytře ošulit" a to vás bude pozitivně motivovat. Třeba:
  • nejsem ochotná se vzdát sladkého a proto: po každém obědě si dám plánovaně a s úsměvem malou sladkou tečku
  • nechci vstávat brzy ráno a chystat si jídlo a proto: nachystám si vždy v klidu večer u sledování zpráv krabičky
  • chci jíst společně s rodinou a ne si dělat vše zvlášť a proto: naučím se vařit chutná zdravá jídla, která můžeme jíst všichni a tím prospěji celé rodině
Buď k sobě upřímná na 100%
Důležité je si nic nenamlouvat a vykašlat se na předsudky. Sami sebe stejně na dlouho neobalamutíme a proto si hned a bez výčitek přiznejte, že vaše pohodlí je pro vás důležitější než vaše váha a jděte na to pomalu. Vyřaďte jen evidentní "prasárny", zařaďte pohyb navíc, zkuste nový recept jednou týdně. Každý jsme nějaký a to, že kamarádka je schopná držet přísné sacharidové vlny a vy ne ještě neznamená, že ona je lepší. Jen jde JINOU cestou. Jde tou, která je pro ni přijatelná, ale to neznamená, že vy jdete špatně.

Takže buďme pozitivní, mějme se rádi a hledejme tu naší cestičku za zdravým a krásným tělem. Přestaňme říkat, že to nejde a začněme to dělat nejlíp jak MY umíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat