středa 19. února 2014

Všeho moc škodí

Dnes nemám hodinu cvičení, tak jsme se s cácorkou ráno v 7 hodin vydaly busem na výlet, že domů to vezmem pěšky. Je to cca 10 km, takže parádní změna pohybu. Cácorka mi cestou na hodinku vytuhla v kočárku a já jsem tak mohla v klidu a tichu polabské cyklostezky přemýšlet. Poslední dny mám pocit, že je těch "fitinformací" kolem mě už nějak moc...

Několik let si plánuju jídelníček. Baví mě to, jsem zapisovací typ. Ale poslední dobou nějak přibylo kritérií. Začínala jsem s tím,že hlídám příjem do 8000kJ. Pak přišlo na řadu hlídání složení a věčná filosofická otázka "Kolik g bílkovin na kg váhy je akorát?". Teď se kolem mě stále řeší nejen co jíst, kolik toho jíst, ale už i kdy to jíst. Navíc lidi v mém internetovém okolí řeší i to, zda ta a ta svačina je ok ve cvičící versus necvičící den. Do toho se řeší tepovka a její vliv na hubnutí....není to už moc??

Neměli bychom jíst a hýbat se spíš pro radost? To, že si spoustu jídel nedám, abych si nekazila dřinu a nepřibrala, beru jako celkem ok. Ale když jsem se přistihla, že večeřím šunku ne kvůli chuti na ní, ale kvůli dorovnání příjmu bílkovin v daný den, je něco špatně....

Přenechme profi přístup profíkům. Buďme MY, buďme sami sebou i s trochou nedokonalostí.... jsem Jana a jsem aktivní&zdravě žijící matka. Kdo jste vy? ;-)

p.s.: článek berte jako formu sebeterapie, potřebuju ozdravit přístup a napsat to je fajn začátek :-)

10 komentářů:

  1. Moc hezký článek :) Kolikrát mne napadá to samé :) Je fajn žít zdravě a hýbat se, ale nic se nemá přehánět...

    OdpovědětVymazat
  2. Jani informací je spousta, je jasné, že je těžké se v tom pohybovat. Důležité je, co tímhle životním stylem sleduješ? V první řadě je potřeba se cítit dobře a to se mi zdá se ti výborně daří. Jen tak dál :)

    OdpovědětVymazat
  3. Holky díky. Pohybuju se na hraně,někdy hrotím a pak si uvědomím,že mě to celé přestává těšit a naopak mě to unavuje. Sport mě baví,ráda vidím,že se zkepšuju atd.,ale občas si musím nahlas (=tady na blogu) říct "zpět k realitě,nefhci být otrokem svých vlastních pravidel" ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlas, taky se zbytečně nechávám unést..naštěstí ted už vydržím den i víc bez zapisování a nemlátím kvůli tomu hlavou do zdi. Tepovku neřeším dlouho, umřel mi i sportester, takže jinou možnost nemám
    A jídlo? co nejčastěji, protože jsem nenažranec:D

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto souhlasím, že se to nemá přehánět. Je dobré hlídat nějaká kritéria, pokud chceme trošku zhubnout nebo tak, ale přehnané hrocení jídla a cvičení podle mě akorát povede ke zbytečnému stresu :) takže za mě ano, trošku se hlídat, ale všeho s mírou!! :)

    OdpovědětVymazat
  6. jen abys to sama i dokázala zastavit, když je např. dorovnávání bílkovin špatné, a víš to a nelíbí se Ti to, Jani..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mometálně mám fázi "uvědomování si" a snažím se tomu dát uvolněnější řád...například objednáním si mixit na mlsání=samé zdravé věci, takže naprosto bez výčitek.

      Vymazat
  7. Nemůžu nesouhlasit...já se plácám někde mezi 2 póly. Někdy jsem v pohodě, cvičím pro radost a jím tak, jak to tělo potřebuje. A nebo jak mám pocit, že je to správně. Ale pak mám zase tendence se do toho opřít pořádně, zařadit posilovnu, nechat si sestavit jídelníček a tak...občas zkrátka nevím, kde mi hlava stojí a co je dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak to mám já :) jeden den ok, cvičím abych byla zdravá a veselá. a pak mě zahltí FB a blogger, kde holky najíždí do poloprofi a profi režimů a mě to nahlodá. že to dělám "málo dobře" a měla bych zabrat...ale naštěstí převládá obyčejný přístup a poslední dny jsem si řekla vždycky ráno "Jsem matka. Spousta matek by za mou kondičku a postavu platila zlatem." a jdu vstříc novému dni :) a novému tréninku kde se snažím kamarádkám-maminkám dopřát ten super pocit, že zvládly těžší cviky než před měsícem ;)

      Vymazat