neděle 30. června 2013

Novinky z mého jídelníčku

Ačkoli jsem to neměla v plánu, podvědomě se účastním výzvy Zdravě z mého stolu u Nikky :) Okolnosti, sezóna a cácorka mě přivedli k zajímavým a novým potravinám, které si okamžitě našly místo v mém jídelníčku.

Bulgur
Jedná se o předvařenou a nalámanou celozrnnou pšenici. Dá se přidávat do nádivek, karbanátků a polévek, ale já jí zatím jím jako přílohu k jídlu, na kterém momentálně ujíždím - zapečený lilek, cuketa, rajčata s vejcem a eidamem :)

Bulgur se vyrábí tak, že se pšenice vypere, usuší, nadrtí na kousky, které se pomocí síta rozdělí podle velikosti na různě hrubý výsledný produkt. Bulgur je na rozdíl od šrotu předvařený, takže ho stačí jen chvilku povařit v osolené vodě v poměru 1 díl bulguru ku 1 dílu vody a pak nechat chvíli dojít. Před vařením je ale potřeba ho 3x propláchnout.

Recept na ten můj zázrak - lilek a cuketu pokrájíme na kousky a dáme do parního hrnce předvařit. Do pekáčku nalijeme trochu olivového oleje, dáme tam lilek a cuketu, promícháme, posypeme kořením (já dávám zelenina na gril, bazalku a oregáno), zalijeme rajčaty z plechovky (dávám loupaná v rajčatové šťávě, ale jde to i se syrovými), zalijeme rozšlehanými vejci (dávám  2 vejce na 1 lilek, 1 cuketu, 1 plechovku), trochu osolíme, opepříme, poklademe eidamem (dávám 1 balení, 100g) a zapečeme cca 30 minut na 180°C (jde o to, aby se udělalo vejce a zapekl trochu sýr). Podáváme s bramborem, kuskusem, bulgurem nebo těstovinami.


Jáhly
Jáhly se vyrábí loupáním prosa. Kuličky mají průměr asi 1 milimetr a v české kuchyni se hojně využívají. Na příklad k přípravě jáhelníku na sladko i na slano, vaří se z nich kaše a nebo dělají škubánky. Dají se použít také jako příloha a nebo do polévky (já jsem si je přidala do vývaru a daly jsme si to s malou k obědu). Obsahují spoustu minerálních látek a vitamínů.
Stejně jako bulgur je i jáhly potřeba před vařením propláchnout ve 3 várkách vody, aby nebyl výsledný pokrm hořký. Vaří se podobně jako rýže.



2 komentáře:

  1. Jáhly jsem si zrovna koupila a chystám se na nějakou dobrou kaši:)

    OdpovědětVymazat
  2. ten recept vypadá úžasně, určitě vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat