sobota 11. ledna 2014

Jak začít zdravě jíst a hlavně jak to vydržet

Setkávám se dnes a denně s dotazy typu "Od ledna chci jíst zdravě a zhubnout xy kilo, můžu jíst ovoce odpoledne?". Má odpověď? Je to fuk. Pro začátek. Pokud jste obyčejná ženská,která má děti nebo studentka, která studuje a ještě chodí na brigády, začněte od základů a  tyhle detaily nechte fitness nadšencům a nebo se k nim propracujte až zmáknete start ;-)

A jaká jsou ta základní pravidla?

  • Vynechejte evidentní prasárny
  • Upřednostňujte zdravou úpravu jídla vařením,dušením,pečením
  • Jezte pravidelně a ve vám vyhovujících intervalech cca 2-4 hod
  • Každé jídlo by mělo obsahovat bílkovinu,sacharid i tuk
  • Zkuste si týden zapisovat do sešitu všechno co jíte,kdy to jíte a kolik toho cca je a pak oslovte zkušenější kamarádku,ať na to hodí oko,zda je to rámcově ok
  • Nastavte si taková pravidla,která vydržíte dodržovat tzv. na pořád a nebuďte přehnaně přísní
  • Soustřeďte se,ať občasné zhřešení je opravdu jen občas a ne obden
  • Přidejte pohyb a to jakýkoli. I to,že půjdete např s každou plenkou zvlášť do popelnice a nebo si budete chodit nalévat čaj po jednom hrnku do kuchyně se počítá. Nezhubnete tím deset kilo,ale podpoříte tělo ve správném fungování.
  • Zkuste se soustředit na to,že vám jde v prvé řadě o zdravé návyky a zhubnutá kila berte jako fajn bonus, neupínejte se k číslu na váze
Pravidla jsou to už stokrát vyřčená,ale opakování je matka moudrosti ;-)  žijeme jen jednou,tak proč si kazit život přehnaným řešením podřadných věcí? ;-) Radujte se z drobností a pochvalte se i za malou snahu spočívající třeba ve vyřazení friťáku z vašeho repertoáru ;-) 

5 komentářů:

  1. Moc hezké zásady do začátků. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Spousta lidí hrotí prkotiny ale neřeší to komplexně a udržitelně. Dnes asi 3 takové dotazy na fb zas padly,přitom třeba zda zahušťovat lžící mouky nebo celozrnné mouky je podle mě buřt když si dotyčnej dá třeba půl bábovky ke kafi :-P

      Vymazat
  2. plenka mě rozesmála:D chodit do kuchyně pro každý hrnek bych nemohla. jsem šílená studna a v kuchyni je tolik lákadel, které volají "sněz mě!:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já to hodně praktikovala ve své poslední práci. Tiskla jsem dokumenty postupně, místo telefonování do vedlejšího kanclu jsem tam došla, vodu pila po sklenkách v kuchynce a tak...

      Vymazat
  3. jo tohle je dobrý základ, takový ty přísnější pravidla jsou už pro lidi co tomu víc rozumí a už si odvykli na svůj předešlý způsob života.

    OdpovědětVymazat