středa 16. října 2013

Kdy jít a kdy nejít k výživovému poradci aneb peníze se dají utratit i lépe


Dnešní doba se jen hemží poradci a kouči na všechno možné. Všude je to samý instruktor, odborník, certifikát. I já si plánuju udělat kurz a to Trenéra kodičního posilování. Ceny těchto kurzů nejsou nízké a pohybují se řádově mezi 10 a 15 tisíci. Každý, kdo si kurz udělá, tak proto chce co nejdřív své peníze zpět. A ne každý dělá svou práci pouze pro radost. Nechci tu nikoho hanit nebo obviňovat a nemám na mysli nikoho konkrétního, jen si myslím, že poradci/kouči by měli především mít za cíl pomáhat lidem a ne je zdírat z kůže ;) Několik mých kamarádek bojuje s pár kily navíc a uvažují o výživovém poradci. Cena? Přibližně 1000,- za měsíc a zhubnuté kilo :D Moje kamarádky totiž nejsou žádné obézy. Pouze holky, kterým se po porodu nepovedlo dostat zpět na svou váhu a neví si rady. Mají pocit, že zkusily už všechno a nic nezabírá a tak se k výživovému poradci upínají jako ke své poslední naději. Jít k výživovému poradci je správný krok, to určitě, ale zkuste si nejdřív vyhledat nějaké informace sami a zapojit i selský rozum ;)

Měření složení těla


Rozhodně si myslím, že není na škodu dojít si na začátku svého snažení (=od kdy to myslíme OPRAVDU vážně) na měření na InBody nebo Bodystat. Nechte si změřit složení těla, ať víte, jak jste na startu své cesty na tom. Na analýze těla vám řeknou kolik % tuku, vody a svalů máte a jak je máte rozložené po těle. Probíhá to tak, že si měřený stoupne bos na váhu, uchopí madýlka do ruky a přístroj změří složení celého těla. Podle složení těla vám taky stroj určí bazální metabolismus (zohlední nejen váhu, ale podíl svalů /které potřebují energii/ a tuků /které energii k životu nepotřebují/) Pokud mají někde váhu typu Tanita bez madýlek a měří se jen čidly na nohou, je měření velice zkreslené. Stejně tak opačný případ, kdy jen držíte jakýsi měřící „volant“. Běžné měření na InBody stojí 200-300 kč a v této ceně máte většinou i „konzultaci“. Konzultace ale bývá pouze přečtení údajů na papíře a jejich interpretace. Na výjezdu z InBody totiž najdete nejen své hodnoty,ale i doporučená rozmezí hodnot pro svůj věk, váhu a pohlaví, takže si dokážete i sami zhodnotit, zda jste v normě, pod ní nebo nad ní ;)

Měření na InBody není určeno jen lidem hubnoucím, ale i sportovcům pro kontrolu nárůstu a rovnoměrného rozložení svalů. Myslím, že pro někoho kdo se snaží se svým tělem pracovat není od věci si 1-2x ročně na měření dojít a mít tak přehled nejen podle váhy, hodnot na krejčovském metru a oblečení, ale i takhle „zevnitř“. Ale to je samozřejmě věc názoru.

A kdy jít k poradci a vysolit tisíce za zhubnutí pár nadbytečných kil? Kdy se poradit s lékařem a dojít si k obezitologovi? Pokud máte jakýkoli zdravotní problém (štítná žláza, cukrovka, celiakie, Krohnova choroba, kožní problémy vážnějšího typu jako je lupénka nebo atopický ekzém) a máte výraznější nadváhu kolem 20 kg u žen a 30 kg u mužů, tak si myslím, že by o vašem záměru se těchto kil zbavit měl vědět váš lékař a měl by vás vidět i odborný lékař na obezitu. Výživový poradce není doktor a nedokáže zhodnotit, co udělá právě s vaším tělem ztráta většího procenta váhy.

Finální dolaďování


Pokud ovšem chcete poladit pouze pár zlobivý kil, řekněme 5 u žen a 10 u mužů, tak si myslím, že stačí pár hodin studia na internetu. Doporučuju také forum www.fitweb.cz kde se hubnoucí a cvičítí lidé (převahu mají ženy, ale i pánové mají zastoupení) vzájemně motivují a radí si. Aplikace funguje jako sociální síť se zapisování snězeného jídla a absolvovaných aktivit. Já osobně používám na kontrolu jídelníčku www.kaloricketabulky.cz kde mi aplikace sama počítá procentuální rozložení živin dle mých zadaných hodnot. Jsem zapisovací a počítací typ a ačkoli v módě je spíš „nepočítám kalorie a poslouchám své tělo“ tak u mě prostě bez jídelníčku nic nejde. Mé tělo má i svou hlavu a pokud ho rozumem neřídím, tak si začne dělat co chce :) Nezapisovačky nechť mě prosím nezatracují, jsem prostě takový deníčkový člověk. Vedu si jídelníčky už asi 4 roky, taky si zapisuju cvičení a podobně. Ale to odbočuju.

Takže, pokud chcete poladit pár finálních kil, zkuste se „hecnout“ a zvládnout to sami ;) A pokud si netroufáte, zkuste si najít takového poradce, který vás to naučí ;) Jeho cílem by měla být osvěta a vzdělávání a ne jen předkládání hotových jídelníčků a účtování peněz.


Omlouvám se všem výživovým poradcům a zároveň jim děkuji za stovky a stovky kil, kterých už své klienty zbavili. Tento článek není inspirován žádnou konkrétní osobou a nemá za cíl hanit skupinu lidí ;) Hezký den.

Žádné komentáře:

Okomentovat