sobota 11. října 2014

Běhám, běháš, beháme aneb měl by běhat každý?





Poslední dobou běhám. Od června. Předtím jsem to nesnášela a lidem v okolí i vymlouvala. Nemám ráda tu obecně rozšířenou myšlenku, že běhání je ideální na hubnutí a i když sama běhám bezmála 4 měsíce relativně pravidelně včetně závodů, pořád si myslím, že běhání NENÍ ideální ba ani dobrým nástrojem na hubnutí. Proč? Většina z nás při běhu lítá s tepem daleko nad aerobní hranicí. Málokdy běháme dostatečně pomalu a dlouho, aby se jednalo o ideální aerobní pohyb. Proč tedy lidi běhají? Běh má asi největší "hlavučistící" efekt :) jedná se o pohyb na čerstvém vzduchu, kdy se můžeme kochat krajinou a poslouchat buď hudbu a nebo přírodu okolo. Jsme svými pány a běhat se dá skoro všude (cyklostezka, polňačka, město, les).

Proč běhám já? Jako každý můj sportovní počin je i běh výzva. Nejedu na edorfiny a po běhu se většinou v žádné euforii nenacházím ;) ale ráda překonává hranice a dokazuju si, že umím zabejčit. A běh je na to ideální. Uběhnu víc? Poběžím rychleji? Nebo zvládnu obojí najednou? A co závod? :) jak jste si všimli, závodů jsem letos už pár stihla a minimálně 2 ještě stihnu. Buď klasické na 10 km, kde se snažím to zaběhnout se ctí a nebo různé kondiční (UNIVERSALMANIE.CZ a za týden City Trail Run). Plánuju ještě nějaký na 5 km vyloženě na čas (na desítce stále bojuju s výdrží).


Ač jsem běh přidala do svého tréninku a nic jsem jím nenahradila, tak jsem nezhubla NIC. Ani na váhu, ani na cm, ani vizuelně. Naopak jsem si spálila trochu svalů. Ale momentálně mi to "žíly netrhá" protože ta motivace "překonat se" je silnější ;) bejčit ve fitku plánuju přes zimu :P

Otázka z nadpisu, zda by měl běhat každý, je sporná a záleží na každém z nás. Běhat s vidinou zázračné postavy je blbost a stejně tak běhat jen proto, že je to in ;) dělejte takový sport, aby vás to bavilo a je úplně jedno, zda je to běh, fitko, crossfit, kolo a nebo kombinace všeho. Sport=relax=žádné násilí ;)

zdroje obrázků: první, druhý

Žádné komentáře:

Okomentovat