sobota 26. října 2013

Co mi doma nesmí chybět aneb Základ mého jídelníčku

K napsání článku mě dnes inspirovala má oblíbená, vždyšmrncovní a nenucená Téra a její článek Základy mého šatníku. No a jelikož můj šatník není zrovna v reprezentativním stavu (=dotrhávám staré hadry a po rodičovské si nakoupím do práce něco nového), rozhodla jsem se zveřejnit, co MUSÍ být v mé špajzce a lednici vždy k dispozici ;)

mléko - momentálně si liju do kafe odtučněné, protože bylo v akci a s mou spotřebou se každá ušetřená koruna počítá; jindy ale piju normálka polotučné
bílý jogurt - nejlépe Pilos 3,7% nebo Korrekt krémový kolem 3%, nebo Klasik Olma
kefír nebo podmáslí - opět nejlépe Pilos nebo Korrekt a taky mám ráda Dr.Halíře
šunka - s obsahem masa nad 90%, takže standardně Pikok nebo Dulano a nebo když je v akci tak LE&CO Pražská šunka
eidam - dávám si výjimečně, ale vždy 30%
vejce - přes léto domácí od pána z vedlejší vesnice
knackebroty jako rychlá pomoc když není pečivo
vločky - ovesné, jáhlové, amarantové, směsi několika druhů
otruby - ovesné, pšeničné; přidávám si je do kaší, jogurtu nebo kefíru/podmáslí
semínka - nejradši mám slunečnici
sirup k oslazení kaší a jogurtu
zelenina - vždy mrkev a pak podle toho jestli jsme byli nebo nebyli v krámě (u nás v zelenině je to tragedie)
ovoce - vždy jablka a pak podle sezony ;)
brambory
kuskus
bulgur

Celkem často ale ne povinně nonstop u mě najdete tvaroh, cottage, mozzarelu, syrovátkový sýr a nebo i uzený tvaroh z Lidlu.

Co se týče masa, tak to mám velice různorodé a docela se bez něj obejdu. Jím totiž denně hodně mléčných výrobků, takže bílkovin mám až až ;) Ráda si občas dám pstruha nebo hejka, vepřovou panenku nebo hovězí mleté s kuskusem a zeleninou.

Pečivo jím většinou klasické, nejčastěji obyčejný chleba, protože nesnáším plýtvání a než by nám normální chleba zplesnivěl, tak si ho radši dám taky ;).

Bez čeho se neobejdete vy?

7 komentářů:

  1. Tak já musím mít doma jednoznačně vločky, tvaroh, kuskus/bulgur/rýži, kuřecí maso/rybu, rýžové chlebíčky, nějaký ten sýr, vejce a zeleninu. Z takových menších vychytávek je to potom skořice, kterou jím opravdu denně. Z doplňků je to pak protein, který také využívám snad denně.
    Jak se dívám na ten tvůj seznam, tak se docela divím, že teď dokážu bez problému žít bez ovoce, mléčných výrobků a brambor. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u mě jednoznačně komplet to mléko, miluju jogurty a podmáslíčka :) a brambory jím hodně, protože potřebuju jíst velké porce..jak lítám okolo malé, tak mám hlad jak vlk a kdybych si dala jen 100g přílohy, tak bych neměla pocit, že jsem "najedená". No a brambor si dávám pravidelně 200g k obídku ;) o proteinu uvažuju, ale bojím se, že si sama neumím vybrat ten nej pro mě :(

      Vymazat
  2. Určitě se neobejdu bez : vloček, mléka, kávy nebo cara, medu nebo jakéhokoliv sirupu na slazení těch kaší, banánů, jogurtu, cukety, cizrny, kuskusu, vajec, šunky a sýrů, knackerbrotů nebo pečiva a celozrnné mouky. To je takový základ, o kterém bych byla schopna žít - a když se podívám do své mini ledničky, vlastně to tak i je :D
    Ale co jím moc ráda a často je taky müsli a Fitness lupínky, sojové nebo rýžové mléko, ořechy, nějaká ta čokoláda...to už je ale takový bonus k tomu základu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je vidět, že se hodně shodneme ;) až na sojové a rýžové mléko, ani jedno jsem zatím pořádně zodpovědně nevyzkoušela (což bych ale měla asi napravit!)

      Vymazat
  3. U mě nikdy nesmí chybět jogurty, mléko, rajčata, jablka, banány, těstoviny....:)

    OdpovědětVymazat
  4. No, ehm, jako bych se dívala i do svých zásob v kuchyni :)) Kdybych měla začít jmenovat, bez čeho se neobjedu...tak jsem tu do večera a zaspamovala bych celé komentáře :D Musela bych to shrnout obecně do luštěnin, obilovin, ovoce a zeleniny, ořechů a hlavně - hlavně mléčné prodkuty, které miluji! Od sýrů, přes jogurty, domácí kefíry až po žervé a největší lahoda jsou ty kozí!! Ještě že mám domácí =) Mám toho o tomto na blogu spooustu =) Ale s nákupy jsme si tedy velmi podobné =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já jsem zatím ke kozím a ovčím mléčným výrobkům nějak nedošla, ale snad k nim časem dospěju :) jsem trochu konzerva a moc neochutnávám, takže časem si to asi dám jako nějakou osobní výzvu ;)

      Vymazat