sobota 30. srpna 2014

"Má smysl, když..." aneb udělejte z cesty svůj cíl

Často se setkávám s otázkami typu "Chci zhubnout. Má smysl, když chodím běhat jen 1x týdně/budu cvičit jen Jill/budu cvičit jen 20 minut denně.". Odpověď na tuto otázku vlastně neexistuje. Otázku je třeba konkretizovat podmínkou a to např. "Když chci za měsíc zhubnout 5 kilo a do teď jsem to dělala tak a onak, má smysl, když to změním a budu dělat tak a jinak?". Ono totiž určitý efekt má všechno. Pokud 100 kg povaleč konzumující denně svíčkovou s deseti k obědu začne denně chodit 1 km pěšky a k obědu si dá kuřecí maso s rýží, tak zhubne. Pokud ale ten samý 1 km denně přidá 55 kg vážící slečna, která 4x týdně cvičí, tak se to moc neprojeví.

Slaďte své cíle s tím, co jste schopni pro ně udělat.
Pokud chcete zázraky, tak vám nepomůže asi nic. Pokud si ale cíle nastavíte konkrétně a reálně, má vaše snaha šanci. Chcete zhubnout? Řekněte si DO KDY a KOLIK. Reálné, zdravé a udržitelné je při vyšší nadváze hubnout 0,5-1 kg týdně. Víc je důkazem hladovění nebo přílišné aktivity a čeká vás přetrénování a jojo efekt. Jste chroničtí vzdávači? Jděte na to od lesa. Ok, budete hubnout pomaleji a 0,5 kg týdně bude vaše maximum, ale zmáknete to a nevzdáte se po měsíci. Jak na to?

  • milujete omáčky? ok, ale místo knedlíků brambory/rýže
  • milujete sladkosti? ok, ale zkuste zdravější varianty a jen dopoledne a v malém množství
  • milujete slané pochutiny? ok, ale zkuste třeba domácí zeleninové pečené kořeněné plátky bez tolika tuku
  • nebaví vás běhat? ok, neběhejte, beztak je chůze zdravější
  • nebaví vás cvičit? ok, najděte si jinou činnost - tanec, procházky, plavání
  • máte nepravidelný režim na směny? ok, zkuste pohyb propašovat do svého dne jak jen to jde (klasické rady - vystoupit o zastávku dřív, nepoužívat výtah apod.)
  • nevíte si rady KOLIK a ČEHO jíst? Ptejte se, čtěte seriozní zdroje, studujte, važte jídlo a počítejte
Vyberte si idol a nechte se jím motivovat.
Máte depku z dokonalých těl fitness modelek? Já taky ;) a proto si uvědomte, že idol je tu od toho, abyste ho obdivovali a aby vás motivoval dosáhnout vašeho cíle. Idol není někdo, koho chceme kopírovat. Idol je někdo, kdo měl svůj cíl a dopracoval se k němu a to je to, čeho chceme docílit i my ;)

Oblíbené motto - Cesta je cíl - má něco do sebe.
Naučte se ŽÍT JINAK a ne jen dosáhnout změny. Zkuste si najít takovou cestu, po které budete schopni jít už napořád a jejíž dodržování vás bude naplňovat. V průběhu této cesty byste měli cítit, že máte POŘÁD NĚCO PŘED SEBOU. Takže si dejte dílčí cíle, které budete moci průběžně pokořovat a kráčejte vstříc zdravému aktivnímu životu ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat