úterý 21. května 2013

Domácí á la lučina :)

Inspirovala jsem se na internetu a zkusila jsem si doma udělat "lučinu" :) Velice jednoduché, bez práce a za pár korun ;)

Ingredience: bílý jogurt a smetana, sůl a případně bylinky. Já volila jogurt Pilos vesnický 2,5% tuku a smetanu na vaření 12% co jsem měla doma. Poměr je 6 dílů jogurtu na 1 díl smetany, ostatní podle chuti. Pozor na přesolení, já to mám jen tak tak.

Vše smícháme a nachystáme si misku, cedník a "plátýnko" (u mě kus trička). Cedník dáme na misku, vyložíme látkou, umístíme směs a necháme 24 hodin odkapat v lednici tekutinu. "Voalááá" a máme "lučinu".

Dala jsem si na zkoušku jen jeden jogurt 400g a 70g smetany a mám toho docela kopec.

Cena záleží na ceně ingrediencí, u mě jogurt za 11kč a smetana celé balení tak za 10kč. Pokud bych použila tu co jsem si koupila a je na fotce, tak by cena byla ještě nižší. Je jí 500ml a stojí 11kč. Takže u mě celková cena za asi 250g výsledného produktu necelá dvacka ;) A chuťově je to mňam ;)


Kaloricky záleží hodně na tom, jak tučný jogurt a smetanu si dopřejete. Narazila jsem na varianty z jogurtu 3% a smetany 30%, ale i ta "moje" s 2,5% tuku v jogurtu a 12% tuku ve smetaně je OK. Jen nevím, jak to propočítat, když odkapala všechna tekutina, takže kaloricky ani výživově to vyčíslit neumím :( máte někdo nějaký tip?

4 komentáře:

  1. Vidím, že se ta domácí Lučina nějak rozmohla. :D
    Asi ji taky budu muset vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  2. Podobně dělám i já, je super! :))
    Ono určitě tady KJ aj. je asi hodně těžké, s tím ti neporadím, ale myslím si, že i když ta voda okapala, to všechno vlastně zůstalo, takže by se to o moc změnit nemuselo! ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. neřeším, jen by mě to zajímalo, co se stane s živinami a energií tím, že vykape tekutina...

      Vymazat