pátek 23. srpna 2013

Mýty v cestě za zhubnutím I.

Mýtus č.1: Sousedka/kamarádka/sestra nejedla pečivo/ovoce/mléčné výrobky a zhubla milion kilo za 3 dny...

Jak jste si jistě všimli, lidé jsou různí. Mají různé postavy, různé povahy, různé schopnosti a slabosti. A to, že něco funguje na kamarádku/sestru/kolegyni rozhodně neznamená, že to bude fungovat i na vás.

Co se týká vynechávání čehokoli z jídelníčku, tak je to blbost. Tím tedy samozřejmě nemyslím vynechání čipsů, tyčinek, křupek, sušenek a podobně ;) tyto potraviny do jídelníčku nepatří a nebo jen velice zřídka. Ale vynechávat cokoli jen proto, že ta či ona slečna/paní pak zhubla je kravina. Opět to povede jen ke krátkodobému efektu a nakonec jojo zajistí, že se kila vrátí (a s nimi nějaký bonus). Výsledkem bude pouze to, že jste pár dní/týdnů/měsíců trpěly a týraly se odpíráním, možná dokonce šidily tělo a efekt je nulový (ne-li v záporných číslech myšleno ne ve váze ale v přínosu pro tělo).

Když chcete zhubnout, musíte JÍST. Jíst správné věci, ve správný čas a ve správném množství. A to, co je „správné“ zjistíte jen tak, že to budu zkoušet. Já třeba tím, že sportuju a docela dost se hýbu, tak můžu i relativně dost jíst. Mám celkem hodně svalů a ty potřebují energii, aby mohly pracovat. Kdo je ale především tučnějšího založení, ten musí nejdřív ubrat v jídle, cvičením si ty svaly, které spalují vytvořit a pak zas přidá v jídle. Pokud nepřidá, tak si ubližuje.

Jak to funguje?

Když nejíte dost, tělo si po najezení se nahrabe z jídla naprosto všechno, co to jde a uloží si to do tukových zásob na další hladovění. Taky se zbaví i těch málo svalů co máte, protože svaly potřebují pro život energii, jenže tu vy tělu nedáváte, tak pryč se svaly! Tuky pro život energii nepotřebují a proto si je tělo nechá. Výsledek? Opticky jste větší a rozkydlejší, kondici nemáte a sílu už vůbec ne.

Když jíte dost, tělo ví, že má pravidelný přísun živin a z jídla si bere jen to, co potřebuje. Zachovává svaly, protože je má čím živit a při pohybu tyto svaly spalují a tělo bere z tuků (pokud se netýráte příliš vysokým výkonem a nespalujete jen cukry). Takže tělo je na pohled třeba pořád docela velké, ale je pevnější a zdravější (máte kondičku). A bonus – pokud máte dost živin, tak tělo při cvičení má z čeho budovat svaly. A tyto svaly spalují i když necvičíte. Takže můžete jíst víc než tučnější kamarádka :-P



Závěrem tedy – jíst se vyplatí. Jen když tělu dáte energii, může pracovat tak, jak je nastavené ;)

2 komentáře:

  1. musím nesouhlasit, s tím pečivem je to pravda, hodně jsem zhubla, když jsem ho přestala jíst a od té doby ho nejím vůbec ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti ono to ale není nejspíš primárně tím pečivem, ale tím, že jeho vynecháním jsi snížila příjem energie a příjem sacharidů, ale ruku na srdce - nebudeš jíst pečivo už nikdy v životě? Myslím, že je dobré si klidně 1x denně kousek vhodného pečiva pěkně se šunkou nebo žervé dát :)

      Vymazat