úterý 30. července 2013

Jak jsem málem neobědvala hejka s bramborem

Jak už jsem psala svým přátelům na facebook ve zkratce - dnes jsem se rozhodla udělat si k obědu rybu. Teda dnes ne, včera. Vyndala jsem jí z mrazáku a nechala přes noc povolit v domnění, že rybička bude "ready to cook"...prd.. :D
                                                 zdroj

Ve zkratce:
další perla z kuchyně - rozmrazila jsem si hejka a hle! ryba má nejen hlavičku s pusinkou a s očíčkem (které se opravdu koukalo na mě!), ale bohužel není vykuchaná!! co s tím? no jelikož jsem nechtěla být bez oběda, řízla jsem....a řízla a řízla a furt jsem hledala ty "kilometry zamotaných střev, žaludků a ostatních nechutností" a ono nic  v chuděrce rybičce byla polévková lžíce hmoty, která se vyšplouchla a hotovo  takže adrenalin a za odměnu vynikající oběd  v příštím díle bude pstruh 

A jak to bylo komplet a v plném znění? Rybu jsem po rozmrazení s nakrčeným nosem uchopila do ruky a hledala v břiše díru, že jí naolejuju okořeněným olivovým olejem. Jenže ouha, díra nikde! Tak jsem zavolala mamince :D Rybka byla totiž od ní a tak jsem se chtěla ujistit, že mě nešálí zrak. Maminku jsem skvěle pobavila. Smála se na celé kolo a se slovy "Řízni jí od ocasu, tam má pipinu, a ty vnitřnosti vymej, pa!" mi položila telefon (je s kamarádkami na dovolené). Hm. První nutkání bylo rybu někomu věnovat. Znovu mrazit jsem jí nechtěla (deformace z práce, dělala jsem na nákupu mraženého a dohlíželi jsme i na to, aby se rozmražení a znovuzmražení nedělo) a sousedi jsou na dovolené...zvítězil tedy můj bojovný duch a hlad :D

Vzala jsem nůž a odhodlaně jsem řízla. Čekala jsem, že se na mě vyvalí střeva, žaludek a podobné nechutnosti..nic..řízla jsem víc a víc a pořád nic. Ono totiž v té rybě skoro nic nebylo (což každá průměrná hospodyně samozřejmě ví). Tak jsem vymyla to cosi co jsem v ní našla a šla jsem chystat obídek.

Rybě jsme odřízla hlavu a celou jsem jí pořádně zvenku i zevnitř natřela olivovým olejem se lžičkou oregana a dvěma lžičkami vegety. Dala jsem jí na půl hodinky do ledničky nasávat a nachystala jsem si brambory. Pouze jsem je pořádně omyla a nakrájela podélně na čtvrtky až šestiny podle kulatosti :) Brambory jsem dala do pekáčku, pokapala olejem s kořením a dala na 15 minut péct na cca 160°C. Po čtvrthodince jsem brambory prohrábla a udělala jsem v pekáčku místo pro rybu. Přidala jsem dvě na čtvrtky pokrájená rajčata, vše zakapala zbylým olejem s kořením a pekla na 200°C cca 20 minut.

Inspirovala jsem se ZDE a jelikož jsem měla hlad, tak je to bez fotky :-P

Oběd je to celkem dietní a to i v případě, že si jako já dáte k cca 200g (zasyrova) rybě cca 170g brambor ;)

EDIT 8.8.2013
Dneska jsem stejným způsobem dělala brambory a pstruha a taky super. Pstruh měl syrový 250g a po upečení a sundání kůže, odstranění hlavy, páteře atd zbylo 130g čistého masa. K tomu 100g pečených brambor a mňamka je na světě. Je to ultrasnadné protože brambory jsou nové a tudíž je stačí pokrájet podélně na čtvrtky a pečou se 15 min samy a pak 20 min se pstruhem ;)

2 komentáře:

  1. Vtipný příběh. :D
    Hlavně, že chutnalo. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u mě je každý příběh z kuchyně vtipná parodie na roli hospodyňky :D

      Vymazat