čtvrtek 4. července 2013

Strouhaný koláč s tvarohem a pudinkem

Ranní ptáče dál doskáče..moje cácorka musí mít už zeměkouli obskákanou minimálně 5x dokola. Dnes vyskočila z pelíšku ve 4:30 a mě samozřejmě vytáhla taky. No a jelikož jsem si už včera nachystala těsto na strouhaný koláč s tvarohem a pudinkem od mé oblíbené Markéty (recept ZDE) tak byů v 6 hodin koláč v troubě :)




A jak na něj?

Těsto:
200g celozrnné mouky - já dala hladkou pšeničnou
50g klasické hladké mouky
1 žloutek - bílek jsem si dala ráno do ovesno-jáhlové kaše a byla to fajn změna
100-150g bílého jogurtu - já dávála 150g Klasik
60g cukru
80g másla
2 polévkové lžíce kakaa
prášek do pečiva

Náplň:
tvaroh - já dala 1 vaničku měkkého Korrekt
sáček vanilkového pudinku neuvařeného
3 polévkové lžíce cukru
trochu mléka, aby náplň měla takovou konzistenci, aby šla nanášet stěrkou

Pečeme na 180-200°C cca 30 minut. Chce to koukat a zkoušet.

Ingredience na těsto smícháme a vypracujeme těsto, které nelepí, nedrolí se a drží u sebe. Asi jako na vánoční perníčky. Pak ho rozdělíme napůl a jednu půlku ve folii dáme do lednice a druhou do mrazáku. Já to tam měla přes noc a ok. Podle Markétky stačí i 2 hodinky.

Až se nám těsta vychladí/zmrznou, tak si nachystáme náplň - opět jen vše smícháme. Půlku těsta z lednice vyválíme. Zde jsem teda měla veliký problém. Asi to chtělo nechat těsto odpočinout (zkušené kuchařky/pekařky/cukrářky prosím o nekomentování tohoto kroku a přestaňte se mi smát) protože mě se drolilo, tak jsem ho do formy vyložené pečícím papírem namačkala růčo :D no co, vidět to není a hlavní je si nějak poradit, že. Na spodní vrstvu těsta rovnoměrně rozetřeme náplň a následně nastrouháme zmrzlé těsto. Opět krok, při kterém bych nechtěla být natáčena skrytou kamerou :D ruku jsem měla zmrzlou, lítalo mi to všude...no doporučuju strouhat postupně. Ono to docela dlouho trvá a pokud to nebudete postupně sypat na koláč, tak by vám to taky mohlo roztát a rozblemcnout se. Já jsem strouhala na struhadle z Ikea s miskou, takže jsem chvilku strouhala, pak to nasypala na koláč a zas strouhala.

Koláč je pro mého tchána-čekatele (nejsme s přítelem svoji, takže tchán to ještě není). On totiž děsně vděčně ochutnává moje výtvory a umí je skvěle pochválit. Přítel se totiž omezuje na strohé "Hm, dobrý." a argument "Sem to sněd, ne? Kdyby mi to nechutnalo, tak to nejim", což je málo. Moje úsilí vynaložené k tomu, abych něco jedlého stvořila vyžaduje větší ovace ;)

Takže dobré ráno a já jdu koukat do trouby :D



7 komentářů:

  1. ranní ptáče dál doskáče, no jo :D jsem jako tvá cácorka!
    a koláč bude jistě chutnat :) krásný den!

    OdpovědětVymazat
  2. jee, ten mi ted mamka pekla k svatku

    OdpovědětVymazat
  3. U nás doma by se nám jednou za čas hodil někdo, kdo by brzy ráno vstal a napekl čerstvý koláč k snídani; -)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já bych zas potřebovala někoho, kdo by to moje dítko vzal a pověnoval se mu...už ani nevím jaké to je spát jak dlouho JÁ chci :D ale to zná každá máma, že? :-P

      Vymazat