středa 21. srpna 2013

Pórková polévka

Miluju zeleninové polévky. Poslední dobou jsem si oblíbila květákovou a nebo z červené řepy (recept zde) a včera jsem se rozhodla, že je čas rozšířit repertoár o polévku pórkovou.

Ingredience:

  • pórek
  • máslo
  • vývar nebo bujón (já použila kuřecí knorr bohatý bujón v kalíšku)
  • brambor 1 kus nebo 2 malé
  • špetka soli (pozor, bujón je slaný dost, takže dosolujte spíš až po jeho zavaření)
  • 50 ml mléka + 100 ml vody + 1 polévková lžíce hladké mouky (protřepat v zavařovačce, aby nebyly hrudky)



Postup:
Pórek jsem nakrájela na kousky (kolečka, půl kolečka, kostičky) a to částečně bílou část a kousek zelené (prostředek jsem si schovala do zítřejší číny :D ). Rozpustila jsem máslo a pórek na něm orestovala. Poté jsem zalila vodou, trošku osolila a nechala přijít k varu. Jak se začala polévka vařit, vhodila jsem 1 kalíšek knorr bohatého bujónu (podle "návodu" by asi polévka snesla 2 s ohledem na množství vody, ale dala jsem 1), přidala jsem na malinké kostičky pokrájené brambůrky a vařila a vařila a vařila do změknutí. Poté jsem vmíchala mouku+mléko+vodu a ještě nechala chvilku provařit.

Polévka je moc dobrá, dala jsem si jí spolu se zbytkem květákové k obědu s chlebem ;)

Taky jste polévkoví? A matky - dáváte polévky dětem? Jaké? :)

3 komentáře:

  1. Já mám ráda polévky všeobecně. :))
    Pórková je jedna z mých nej, i když ji skoro vůbec nevaříme. ♥

    OdpovědětVymazat
  2. pórkovou jsem nikdy neměla, ale láká mě :)

    OdpovědětVymazat